17 mars 2014

Om renhet

Jag blev så himla upprörd. Så jag blev tvungen att fundera på varför. 
Utställningen Purity på Fotografiska porträtterar pappor och döttrar i samband med att de deltagit i så kallade Purity balls. Flickorna och papporna berättar om varför de valt att signera ett purity-kontrakt med varandra. Både i text och i högtalarna får man veta mer om rationalen bakom.

De pratar om renhet. Om ansvar. Om faderns roll som beskyddare av dottern, tills den dag hon gifter sig. Det vill säga tills en annan man ska ta över ansvaret. Jag som precis läst om kampen för kvinnlig rösträtt i Sverige. För inte ens hundra år sedan blev man inte myndig som kvinna i Sverige. Man var i faderns omvårdnad tills man gifte sig. Då tog maken över. Detta var ett av de stora hindren för kvinnlig rösträtt, för man kan ju inte rösta om man inte är myndig. Man kan heller inte ta ansvar för en egen ekonomi för den delen eftersom man inte kan ta några lån eller signera några dokument. Detta var nästan hundra år sedan i Sverige. Och de må låta som en kort tid (det tycker jag) men Purity handlar om idag. Formaliteterna må vara annorlunda, men synsättet är detsamma. Kvinnan ska skyddas, vara passiv, vänta på en make och uppfylla sina plikter. Det har hon lovat sin far.
 
Det första som slog mig när jag kom in i salen var hur unga flickorna verkade vara. Tonåringar, javisst, det hade man väl väntat sig, men en del såg inte ens ut att vara tio år. Och det är bara flickor. Och pappor. Inga mammor, inga söner. Det kan alltså orimligen handla om tro. Det handlar om könsmakt. Och det handlar om skuld. Sex skuldbeläggs och det skuldbeläggs med en ganska tuff gisslan; lojaliteten till sin far. De här småflickorna blir liksom skyldiga till något de inte har gjort, under hotet att deras pappa ska bli besviken om de missköter sig. Genom att växa upp.

En enda pappa nämde sina söner. Och hur han skulle göra samma överenskommelse med dem. Inga andra söner nämndes. En pappa förklarade hur alla män var likadana och bara ville "en enda sak". En ingrodd, äcklig syn på män och sex. Och som skulle lösas - inte genom att guida den här unga männen "rätt" utan genom att hans dotter ska känna sig smutsig, känna skuld, om hon har sex med någon.

Den här synen på kön, sex och makt lever och frodas. Och jag blir så upprörd. De är så unga och de får så mycket skuld och så mycket ansvar, inte bara för sitt eget agerande utan också för de unga männens. Det gör mig upprörd. 

Inga kommentarer: