20 maj 2009

Tårtanalys Steg 1

Jag nöjde mig med att konstatera att det måste krävas en viss talang för att vända något som bara är positivt till att bli något negativt. Och jag förundras över hur det gick till. Konsult-Johan däremot gick ett steg längre - inte undra på att han är konsult. Därför kan jag nu med glädje presentera Tårtanalys - steg 1: nulägesanalys. Vilken princip används i dagsläget?


Företag brukar ofta köra en av två principer för tårtätning:
1) man får vad man förtjänar
2) den exponentiellt avtagande principenMan får vad man förtjänar - baserat på att andra tar vad de förtjänar och smakar sämre än det låter.
Den lämpliga storleken på tårtbiten fås genom en subjektiv bedömning av vad man förtjänar. Många gör misstaget att utgå från sin prestation relativt firman och bedöma att de minsann gjort en hiskelig massa för företaget och dörför förtjänar... ja, helt enkelt sopa i sig hela tårtan. Istället bör man utgå ifrån sin prestation relativt kollegorna (eller tårtkonkurrenter som de också kallas). Gör en snabb bedömning av hur många som överhuvudtaget har förtjänat någon tårta (det finns alltid någon som tomtat till det rejält och därför kan diskas från tårtkvalificeringen), därefter en bedömning av hur mycket tårta du själv gjort dig förtjänt av RELATIVT de andra.


Ovanstående brukar vara ett säkert sätt att slå hål på alltför mysig stämning.


Den exponentiellt avtagande principen - trevligt men töntigt.
Den första (och oftast mest tårtsugne) yxar till en så kallad "grosshandlarbit" - tillräckligt stor för att den därpå följande kollegan skall inse att on han/hon fortsätter i samma takt blir det ingen tårta till nr 3... och tar därför en lite mindre bit. Nr 3 tar en ännu mindre bit än nr 2 osv. Siste närvarande (som ofta går på någon form av diet och egentligen inte skulle ha något men hunnit bli sugen/hungrig) får den delikata uppgiften att klyva en alldeles för smal bit i två - det kan ju komma någon mer och man ju inte verka glupsk.
Om man anländer för sent för att delta i själva fikat kan man snabbt avgöra om denna princip tillämpats - det finns i så fall kvar en väldigt liten tårtbit som tippat omkull. Ta hälften och smyg iväg!


Tack Johan! Jag ser fram emot Steg 2: det finns tre tårtor men bara en prinsess - hur agera? och Steg 3: fikadiskussioner med blandade avdelningar - hur undvika pinsam tystnad?


Inga kommentarer: