05 mars 2008

Suck

Hovböld är ett tillstånd som drabbar hoven. Oftast beror detta på att ett vasst föremål perforerar sulan, och det bildas en inflammation i sulläderhuden. Genom hålet tränger bakterier in bland annat från jord och smuts från hästens omgivning, och inflammationen utvecklas till en infektion.
Genom att verka upp bölden, kan varet, vilket oftast är mörkt och tunnflytande, rinna ut. Större bölder kräver mer omfattande uppverkning, vilket leder till att hoven måste gipsas under en period tills nytt, hårt sulhorn har bildats. Under en övergångs- period är det vanligt att hästen skos med en hård sula för att skydda hoven.

Symtom:
Hälta - oftast akut och kraftig.
Förstärkt digitalpuls och stasade digitalkärl.
Värme från hoven.
Reaktion för visitertång.
Eventuell feber om kraftig smärta.
På grund av att hästen ej belastar benet – sämre cirkulation – kan benet svullna upp.

Åtgärd:
Kontakta hovslagare och eller klinik omgående.
Om möjligt drag av skon.
Eventuellt våtvärmande omslag kring hoven.
Håll hästen i box.

Vid misstanke om hovböld är det viktigt att komma i kontakt med en hovslagare eller klinik, för att så fort som möjligt öppna upp bölden. Om det går en längre tid, blir ofta bölden mer omfattande och det kan bildas fistelgångar under sulan, vilket innebär att mer horn måste verkas bort och läkningen tar längre tid. I allvarliga fall kan spikar eller andra långa, vassa föremål perforera sulan och sedan trampas djupare in, vilket kan skada mjukdelar längre upp i hoven. Mycket känsliga strukturer är bland annat strålbensbursan och djupa böjsena. Skador på dessa ger nästan alltid mycket dålig prognos.

3 kommentarer:

Lotta sa...

Aj aj aaaj... taaatas Simpson - och Sussie... :o(

G sa...

Varför den info?

Anonym sa...

jag ska perforera din hovböld...